ASM legt bijzondere tuinen neer in Prinses Maxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht beschikt sinds kort over twee bijzondere tuinen. In het nationaal kinderoncologisch centrum vond dinsdag de officiële (her)opening van de tweede tuin; de Beweeg- en Natuurtuin plaats. Hier kunnen patiënten, ouders en medewerkers bij elkaar komen om te ontspannen, ontmoeten, bewegen of te sporten, volgens de visie van het Athletic Skills Model van René Wormhoudt en Prof. Dr. Geert Savelsbergh. Het Athletic Skills Model is een nieuwe manier van denken over bewegen, waarvan wetenschappelijk onderzoek de basis vormt. Vaardigheden, verleiding en plezier staan centraal om fitter en gezonder te worden maar ook om beter te bewegen.

‘De tuin is zo ingericht dat je er de tien grondvormen van bewegen kunt doen’, zegt Wormhoudt. De conditietrainer van het Nederlands elftal benadrukt dat de tuinen speciaal ontworpen zijn voor het Prinses Máxima Centrum. Het is niet zomaar een verzameling van een aantal elementen. Er is variatie en verleiding voor ieders niveau in mogelijkheden. Hij wijst op de rolstoeltrampoline, de grote schommel en een klimheuvel met glijbaan. Er is ook een hobbelbaan die toegankelijk is voor rolstoelers, patiënten met een infuuspaal of kinderen die deze beleving vanuit hun bed kunnen ervaren.
 
‘Het is niet alleen heel leuk om te doen, maar heeft ook trainings- effecten. Kinderen trainen op deze manier onbewust hun balans of rompstabiliteit.’ Je kan er ook veelzijdig klimmen, klauteren of zwaaien in de klimboom, op de bolderwand of in een stoer Calisthenics element. Hier is bewust voor gekozen, aldus Wormhoudt. ‘De grijpfunctie heeft een hoge correlatie met de fitheid van kinderen. Zo krijgen kinderen door hier te spelen meer kracht in hun handen.’

Het Prinses Máxima Centrum wil ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Door middel van ontwikkelingsgerichte zorg streeft het centrum ernaar om de ontwikkeling van het kind zowel tijdens als na de behandeling zo goed mogelijk te stimuleren, ondanks de impact van de ziekte en behandeling. De vijf ontwikkelingsdomeinen van het kind (fysieke, cognitieve, emotionele, sociale en spirituele ontwikkeling) worden zoveel mogelijk gestimuleerd, ten bate van onder andere de stressreductie. De visie van het Athletic Skills Model past perfect bij de ontwikkelingsgerichte zorg van het Prinses Máxima Centrum omdat het kinderen op een speelse manier uitdaagt om te bewegen en zo ook even te vergeten dat zij ziek zijn.
 
In de tuinen in het Prinses Máxima Centrum zijn plekken waar mensen zich even kunnen afzonderen, of juist anderen kunnen ontmoeten. ‘De tuinen werken op deze wijze mee aan het verminderen van stress door afleiding, spel en plezier. ‘Bewegen in deze tuin roept bij kinderen plezier op.’ Maar ook ouders komen in de tuin even in een andere rol door samen te spelen. Wormhoudt is blij dat het Athletic Skills Model hier een rol in kan vervullen. ‘Het Prinses Máxima Centrum is innovatief met deze ontwikkeling van de tuinen. Ze loopt voorop in Nederland en ik hoop dat meer zorgorganisaties voor kinderen, volwassenen of ouderen zullen volgen’.
 
De tuinen in het Prinses Máxima Centrum zijn niet de eerste zogenoemde Skills Garden in Nederland. Ook het Medisch Centrum van de KNVB in Zeist heeft een op maat gemaakt tuin en in Almere Haven werd juni dit jaar een openbare Skills Garden geopend.

Deel dit bericht