Uniek Sporten: In de Skills Garden kan iedereen fitter worden

In Almere is dit jaar een bijzondere buitenruimte geopend: de Skills Garden. Deze speelplaats is zo ingericht dat iedereen daar op zijn niveau kan werken aan zijn of haar fitheid. Jong en oud, fanatiek of recreatief en beperking of niet: iedereen kan elkaar daar ontmoeten en uitgedaagd worden om te bewegen en vooral veel plezier hebben.

 

Door: Uniek Sporten

Lees hier het origineel

Initiatiefnemer van de Skills Garden is Rene Wormhoudt. Hij is fysiotherapeut en werkt als conditietrainer bij het Nederlands voetbalelftal. Samen met bewegingswetenschapper Geert Savelsbergh bedacht hij het Athletic Skills Model. De basis van dat model is dat het goed is om meerdere vaardigheden en sporten te doen, omdat je zo op verschillende manieren je lichaam en brein verbetert. Daardoor word je fitter en gezonder en ontstaat er een betere basis voor sportieve prestaties.

 

Vanuit je rolstoel bij een rekstok

De Skills Garden is helemaal volgens dat idee ingericht. Je kunt daar allerlei vormen van beweging doen om fitter te worden. Het leuke is dat die ruimte zo is ingericht dat iedereen daar kan sporten, bewegen en ontmoeten. Maar dan ook echt iedereen. Dus ook als je een beperking hebt. Wormhoudt legt uit: “Ik probeer een ruimte te ontwerpen die zoveel als mogelijk toegankelijk is voor mensen met een beperking. De toestellen die er zijn probeer ik bijvoorbeeld zo laag te houden dat je ook vanuit je rolstoel bij de rekstokken kunt of een trampoline die geschikt is voor rolstoelers en voor valide bewegers.”

Schommelen

Het zijn volgens hem simpele oplossingen, die hij niet vaak ziet in buitensportplekken. Ook als je in een rolstoel zit kun je in de Skills Garden worden uitgedaagd. “Ik probeer ook in de ruimte iets te maken waar je kunt schommelen of dat je over hobbels kunt rijden. Daardoor werk je ook aan je stabiliteit van je romp werkt en je bent vooral met een leuke ervaring bezig. Op de trappen hebben we gekleurde stippen aangebracht voor mensen met een visuele beperking om aan te geven waar een trede stopt. Die stippen kunnen anderen weer gebruiken om er over te springen of in patronen te bewegen.”

Met scootmobiel

Zelfs als je minder mobiel bent in bijvoorbeeld een scootmobiel dan heeft Wormhoudt nog wel een uitdaging voor je in de Skills Garden. “Ik heb daar lijnen en vakken gemaakt waar je met de scootmobiel kan oefenen met rijden, draaien of inparkeren. Inparkeren tussen lijnen is makkelijk maar inparkeren tussen rekken is weer lastiger.”

Hulp

Bij de ontwikkeling van deze eerste Skills Garden in Almere Haven had Wormhoudt ook nadrukkelijk de hulp ingeschakeld van een groep mensen met een beperking. Uit hun ervaringen kwamen ook weer simpele oplossingen naar voren. “We hebben op een basketbalpaal fluoricerende kleuren aangebracht, waardoor je duidelijker ziet waar die staat. Heel simpel. Er is volgens mij nog veel meer mogelijk.”

Jouw ervaring

Omdat Wormhoudt continu opzoek is naar verbetering van de Skills Garden, is hij ook benieuwd naar jouw ervaringen. Ik ben heel erg benieuwd wat jij mist of wat beter kan. Ik zou daarom ook heel graag mensen met een beperking uitnodigen om eens een keer in Almere te kijken.”

Deel dit bericht