Almere krijgt eerste openbare Skills Garden in Europa

Onder het oog van vele belangstellenden hebben wethouder Jaap Lodders en René Wormhoudt afgelopen donderdag 4 april het startsein gegeven voor de aanleg van de eerste Skills Garden in Almere! De schep zit in de grond en in juni moet het opgeleverd worden. Dan kunnen alle omwonenden hier terecht om samen alle grondvormen van bewegen op een uitdagende manier te beleven. Almere is hiermee de eerste gemeente in Europa die een Skills Garden aanlegt voor al haar bewoners en voor belangstellenden uit de hele regio!

Athletic Skills Model

De Skills Garden is een ontwerp van René Wormhoudt samen met Prof. dr. Geert Savelsbergh, beide founders van het Athletic Skills Model (ASM). De wetenschap is betrokken bij de inrichting van het terrein dat zo is aangelegd dat alle grondvormen van bewegen, zoals balanceren, klimmen, gooien, stoeien, springen et cetera kunnen worden gedaan. Het ontwerp verleid om te gaan bewegen, spelen en sporten. De Skills Garden is daarmee niet alleen een interessante plek om te bewegen, maar ook om te testen of meten, mensen te ontmoeten, te kijken, te ontspannen, te inspireren of om geïnspireerd te worden.

Inclusie

Een Skills Garden is zo ontworpen dat alle doelgroepen hier terecht kunnen. Voor jong en oud en van elk beweegniveau. Het is zo veel als mogelijk toegankelijk gemaakt voor mindervalide bewegers zoals rolstoel – en rollator gebruikers. De grote veelzijdigheid aan mogelijkheden maakt dat elke ongeorganiseerde sporter hier op een leuke manier kan werken aan zijn of haar fitheid. Scholen, sportverenigingen, brandweer, politie, gezondheidscentra, buurtsportcoaches en mantelzorgers kunnen hier terecht om hun trainingen of beweegprogramma’s uit te voeren. Geen aparte speelplekken voor de verschillende doelgroepen, maar een geïntegreerde plek voor iedereen!

Beweegarmoede

De huidige generatie jeugd beweegt steeds slechter, is aanzienlijk minder fit dan de generaties hiervoor en raakt vaker geblesseerd. Daarnaast heeft ruim de helft van alle volwassenen in Nederland overgewicht en zitten we met zijn allen te veel stil. Er is duidelijk sprake van beweegarmoede. Deze ontwikkelingen hebben nadelige gevolgen voor de gezondheid en de zorgkosten die hiervoor nodig zijn. Uiteindelijk lijkt dit niet meer te betalen. Er is een grote maatschappelijke behoefte om hier iets aan te doen. Het Athletic Skills Model, de visie achter de Skills Garden biedt een oplossing.

Het ASM maakt je fitter, gezonder én beter in je sport

Almere Kenniscentrum Talent

Dat Almere de eerste gemeente in Nederland is die een Skills Garden aanlegt als openbare beweegvoorziening, is geen verrassing. De afgelopen jaren zijn vanuit het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) al veel initiatieven genomen om het sport- en beweegbeleid in de stad vorm te geven en te verduurzamen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vele vakleerkrachten, buurtsportcoaches, trainers/coaches, fysiotherapeuten en beleidsmakers die in de afgelopen jaren opgeleid zijn in de visie van het Athletic Skills Model en dit toepassen binnen sport- , herstel – en beweegprogramma’s. Deze professionals in Almere werken samen en hebben door het ASM geleerd om dezelfde taal te spreken als het gaat om samenwerken aan betere bewegers die als gevolg daarvan fitter, gezonder en beter in hun sport worden.
Maar ook het Olympiakwartier met unieke AKT-ruimtes zijn al bijna twee jaar het kloppende hart van het AKT. Daarbij voorziet de gemeente Almere met het AKT, samen met de basisscholen en sportverenigingen, dagelijks gratis naschoolse sportlessen op niveau. Wil je meer weten over het AKT? Kijk dan op www.almere.nl/akt.

Foto: Wethouder Jaap Lodders (links) samen met René Wormhoudt (rechts) geven het startsein voor de bouw.
Foto: Alle betrokken partijen aanwezig bij de eerste bouwdag van de Skills Garden in Almere Haven.

Deel dit bericht